slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4

Jelenlegi hely

Zárójelentések

1. altéma - Technológiai tudásközpont kialakítása

Az alábbi kutatási részjelentés összefoglalja azt, hogy mik is a kutatásnak a főbb céljai és milyen eredményeket szeretnének elérni a vezetők. A tanulmány elején olvashatóak a konkrét mérföldkövek minden paraméterrel együtt. Kiemelten fontos - mint ahogy az a céloknál is felsorolásra került - hogy a kutatás során az egyetem együtt tudjon működni a különböző érdekeltségű partnerekkel és egyéb intézetekkel. Ez a közös munka a Klaszter a Környezettudatos Fejlesztésért nevű klaszteren belül valósul meg.

2. altéma - Hőbontás kinetikájának modellezése és laborvizsgálata

Az Alapkutatás fejlesztés a Szent István Egyetem Pirolízis Technológiai Kutatóközpontjában című TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0015 kutatási pályázat b. alprogram keretein belül azt tűztük ki célul, hogy a pirolízis során bekövetkező változásokat laboratóriumi méretben és laboratóriumi módszerekkel vizsgáljuk.

3. altéma - Kísérleti üzemi vizsgálatok, technológiafejlesztés

A hőbontásos eljárás lényege, hogy egy kettős falú reaktorban 400-600 C° hőmérséklettartományban, keverés segítségével atmoszferikus nyomáson, oxigénmentes körülmények között, abeadagolt hulladékból hasznosítható folyékony, gáznemű és szilárd halmazállapotú végtermékkeletkezik. A technológia első lépése általánosságban arra szolgál, hogy a különféle hulladékokattermikusan kezeljék annak érdekében, hogy a különféle vegyületek megfelelően felbomoljanak, azinert anyagok eltávozzanak és a hasznosítható anyagokat vissza lehessen nyerni.

4. altéma - A pirolízis végtermékek analitikai kémiai vizsgálata

Az elmúlt évtizedek során a hulladékok pirolitikus technológiával történő ártalmatlanítása hasznos és megbízható módszerré nőtte ki magát a hulladékgazdálkodási technológiák sorban. A pirolízis termékek összetételével már számos kutatás foglalkozott az elmúlt évtizedekben. Ugyanakkor a környezeti kibocsátások kérdését eleddig rangján alul kezelte a szakmai közösség. Pedig a végtermékek piacosíthatóságán túl, a környezeti kibocsátások alapvető fontosságúak a pirolitikus hulladékgazdálkodási folyamatok gazdasági, technológiai és környezeti fenntarthatóságának megítéléséhez. Elemzésünkkel ezen a ma még alapos kutatásra szoruló terület jobb megértéséhez kívánunk hozzájárulni.

5. altéma - A szilárd végtermék mezőgazdasági hasznosításának lehetőségei

A hőbontás világszerte és Magyarországon is igen aktuális probléma, a hulladékok hasznosítással történő kezelésére kínál megoldást, alapvetően termikus hasznosítási megoldások révén, de olyan végtermékek előállítására is alkalmas, amelyek esetében már anyagában történő újrahasznosításról beszélhetünk.

6. altéma - Gazdasági és társadalmi szempontok elemzése

A tanulmány célja, hogy a zöldgazdaságot és a pirolízistechnológia társadalmi-gazdasági potenciálját felmérje, értékelje, majd a főbb stratégiai irányokat megnevezze. A munka alapját az ún. zöld területfejlesztési modell jelenti, amely bemutatja a főbb területi összefüggéseket.

magyar

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer