slideshow 1 slideshow 2 slideshow 3 slideshow 4

Jelenlegi hely

Eredményes részvétel az ÖKOIndustria 2013 szakkiállításon

A környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) harmadszor rendezte meg az innovatív környezetipari technológiák és szolgáltatások seregszemléjét, melyen 105 kiállító vett részt és ezek közel egyötöde külföldi. A Pirolízis Technológiai Kutatóközpont munkatársai is részt vettek hazánk legnagyobb környezetipari kiállításán, ahol a projektben folyó munkák bemutatása mellett lehetőség nyílt a már meglévő, illetve a potenciális partnerekkel történő tapasztalatcserére és megismerkedésre, remélhetőleg ezzel is növelve a kutatás hatékonyságát szélesítve annak spektrumát.

A háromnapos szakkiállítás első napján a megnyitó keretében Gróh Gáspár a Köztársasági Elnöki Hivatal igazgatója tolmácsolta Áder János szavait, melyben többek között a köztársasági elnök kiemelte, hogy mennyire jelentős az, hogy megfelelő innováció révén olyan termékeket kell előállítani, melyek anyagi hasznuk mellett, kíméletesen bánnak a környezettel is.

Ezt követően a rendezvény fővédnöke Szíjjártó Péter köszöntötte a kiállítókat, látogatókat, méltatta a szervezők munkáját és beszédében kihangsúlyozta többek között a környezetipari szektor jelentőségét a magyar gazdaságban, miszerint annak árbevétele meghaladja a 400 milliárd forintot, illetve a foglalkoztatottak száma eléri a 20 ezer főt. Ígéretet tett, hogy a kormányzat mindig is támogatni fogja mind az ilyen jellegű kutatásokat, mind azokat a vállalkozásokat melyek ezen a területen szeretnének érvényesülni akár a hazai piacon akár külföldön. A külföldi nyitás jegyében az idén 11 ország kiállítói, delegáltjai képviselték magukat a rendezvényen. Ide tartozik még az is, hogy a kiállításhoz kapcsolódóan megrendeztek egy a visegrádi négyekre vonatkozó környezetipari fórumot és nemzetközi üzletember-találkozót is.

A KSZGYSZ Ökoindustria Nagydíját a rendezvényen szolgáltatás kategóriában a Prinzhorn Csoport (Duparec Kft., Dunapack Kft. és Hamburger Hungária Kft.), termék kategóriában a H-Trió Kft. vehette át. A Környezetbarát Termék védjegyet a Weishaupt Hőtechnikai Kft., az Európai Unió ökocímkéjét pedig a Zrínyi Nyomda Zrt., a Rosmarin Zrt., a Samsung Electronics Magyar Zrt. kapta meg. A nemzeti, valamint az Európai Unió környezetbarát termék minősítő-tanúsító rendszereinek magyarországi működtetője a Környezetbarát Termék Nonprofit Kft.

A megnyitót követően kezdődött a SZIE workshopja az Ökokávézóban, ahol többek között a kiállítás alatt különféle kísérőrendezvények kaptak helyet. Az angol nyelven folyó előadások sorát Vass Zoltán nyitotta meg, aki bemutatta a UTB Envirotechnél folyó tevékenységeket melyekkel többek között ipari és önkormányzati partnereiket segítik abban, hogy az általuk termelt hulladékból tiszta vizet, megújuló energiát és tápanyagokat állítsanak elő különböző technológiákkal. Gonda György, aki közgazdászi előélettel rendelkezve kezdett el foglalkozni az energetikával, azon belül is a megújuló energiákkal és PhD tanulmányait is ezen a területen folytatja a Szent István Egyetemen, az Energetika és foglalkoztatás üvegházakban című előadásában bemutatta, hogy hogyan lehet gazdaságosan, környezetkímélő módon új munkahelyeket teremtve üvegházakban különböző növényeket termeszteni. Dr. Singh Mahesh Kumar a megújuló energia jövőjéről beszélt, elsősorban India viszonylatában.

A kiállítás második napján került megrendezésre a Szent István Egyetem GAEK Pirolízis Szakmai Konferenciájára, melyet a Magyar Mérnöki Kamara is akkreditált. Az előadásokat a projektben résztvevő kutatók illetve az egyik meghívott partner képviselője tartotta. A rendezvény moderátora Dr. Lakatos Vilmos a projekt menedzsere volt. Elsőként Dr Puskás János a Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar dékánja köszöntötte az érdeklődőket és mutatta be az Egyetemet, azon belül a Kart illetve a kutatási projektet. Ezután következett Dr. Farkas Hilda aki egyben a kiállítás egyik fő szervezője is, A prezentációjából a pirolízis európai és hazai szabályozási gyakorlataival ismerkedhettek meg az egybegyűltek ez azért is kiemelten fontos hiszen a projekt része egy szakmapolitikai javaslatcsomag kidolgozása a piaci igények és a szükségletek, valamint a technológiai lehetőségek ismeretében. Különféle, a pirolizációhoz használható alapanyagokkal végzett előkisérleteket Dr. Czinkota Imre, Dr. Tolner László valamint Rácz Istvánné dr. és az íly módon kapott eredményeket mutatta be Czinkota Imre a "Különböző alapanyagok hőbontásának spektroszkópiai vizsgálata a projekt kereteiben" címet viselő előadásában. Ehhez a kutatási témához elkészült egy modellberendezés is melyet meg lehetett tekinteni a Kutatóközpont standján. Ezt követően Bezzeg Zsolt az Environ-Energie Kft. műszaki igazgatója bemutatta az épülő termolízis berendezést illetve annak sematikus rajzát, a pirolízis folyamatát. Egy rövid kávészünetet követően Dr. Lányi Katalin a termikus hőbontás technológiájának analitikai kémiai háttere és anyagminőségi kérdéseire próbált válaszokat találni, Dr. Farkas Tibor a hulladékkezelés és a hulladékfeldolgozás gazdasági jelentőségét, társadalmi elfogadottság elemezte és az előadássorozat zárásaként Váradi Viktor a New Energy Kft. képviseletében egy működő üzem tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal.

A szakmai konferencia után rendezett állófogadáson további lehetőség nyílt személyes kérdések feltételére. 

Az oldalon regisztrálók hozzáférhetnek az előadások anyagaihoz és hamarosan megtekinthetik az azokról készült felvételeket is.

Ide kattintva megnézheti a kiállításon készült képeket...

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer